I mål!

Igår va den dagen då jag "fick" mina 50 förlossningar!!!! Den handledaren jag gick med hade tänkt att hon skulle gå ut, så jag skulle ha hand om förlossningen helt själv, men det blev en mamma med panik å det blev komplicerat med sugklocka och då är man alltid flera barnmorskor så hon blev kvar! Men det blev nummer 50 iallafall!!!!!
Våran huvudhandledare K bjöd in till examensfest igår. Vi hade alla tagit med oss något å äta så vi hade en jättegod å mysig buffé. Det gick inte att lösa att få skjuts hem, så tyvärr fick jag vara nykter, men, hör å häpnad, det gick det med!!!!

Idag ska nog familjen ta sig ner till stan, för att besöka Fastingen. Vi har ju en lite sjukling i familjen, som har feber men känner sig piggare, enligt honom själv! Kanske kan vi gå på restaurang, som är något stort för de små! Sen ska jag bara njuta av mina 50 förlossningar!
Puss och kram Lilla jag

Kvoten

Nä, det blev inte den 50:e förlossningen i natt.. Jag hade visst fyra kvar till mitt mål, men jag hann med 2 inatt, så nu är det nummer 49 och 50 som ska till! Jag var lite tidig på plats igår och det va tur, för jag hann inte mer än att komma dit förrän en barnmorska sa: "nu kommer det, häng med"! Så med andra ord förlöste jag en kvinna jag aldrig sett tidigare. Men det gick ju bra det med!
Nu ska jag göra dagpass imorgon, så hoppas hoppas hoppas!

När jag vaknade idag gick jag ut för att klippa gräset! Men va tror Ni hände? Den jäveln driver inte och jag kan ju inte gå å putta den runt hela våran gräsmatta. Det får bli en titt av stora han, när han kommer hem. Min lilla familj är u hos moster och äter mat och busat en hel del kan tänkas!!! Jag saknar dom....
Puss och kram Lilla jag

Nattpass

Ja, det är det som står på tapeten inatt... OM jag har supertur fyller jag min kvot inatt... Men det är väl för mycket begärt, då skulle jag förlösa tre stycken... Men det skulle vara fantastiskt skönt!

Idag har jag varit hemma med två småskrot. Lillsnuttan hade 37,6 i temp i morses, men hon har varit hur pigg som helst.. Vi har varit och handlat, lagat mat och jag har gjort en paj till examen som jag ska lägga i frysen, tvättat två maskiner och hängt dom, dammsugit och skurat golven, så vi har varit produktiva idag!
Solen har skinit hela dagen, men det har inte varit så värst varmt ute, det har blåst kallt. Man blev lite bortskämd förra veckan när det var högsommarvärme, och den värmen får gärna komma tillbaka till oss!
Puss och kram Lilla jag

Timmen innan...

...Jag skulle åka till min praktikplats ringer fröken på dagis och säger att vi har en sjuk lilltjej... Det va bara att åka och hämta hem de små och när jag anlände till dagis va det en liten fröken som låg och sov. Det händer ALDRIG annars att hon sover på dagen.. Hon va sliten och visade på 39,6 i feber. Men med lite alvedon i kroppen piggade hon på sig lite grann, men vi tog det väldigt lungt. Två filmer klämde vi tre på eftermiddagen.

Idag har Stora han varit hemma, så jag kunde åka till Karlstad och förlösa en iallafall... Nu är det onsdag natt, fredag, måndag och tisdag kvar..... På dessa pass MÅSTE jag få ihop tre förlossningar och 12 vårdfall.... Men det fixar väl jag!
Puss och kram Lilla jag

Ibland går det undan...

Igår gjorde jag ett pass på förlossningen och det är ju så att jag de senast gångerna jag har varit där, inte kunnat tillgodo se mig några förlossningar, så jag kände när jag åkte iväg igår att idag MÅSTE det bli, åtminstone EN... Jag började kl 14:00 och kl 16:10 hade jag förlöst två stycken och en av mammorna fick jag även sy "där nere" .... Prata om snabba förlossningar.... Sen va jag och snudda vid en tredje förlossning, men det blev inte att jag var med på den, tyvärr... Men jag fick ett till vårdfall och de ska man ju ha 100 av, så det va bra det med!
Det börjar närma sig examensdagen med stormsteg. Idag är det 11 dagar tills jag kan benämna mig BARNMORSKA!!!!
En dröm jag alltid har haft kommer att gå i uppfyllelse! Ja, jag ska ju inte vara helt säker förrän jag har legitimationen i min hand, är klart. På fredag har jag slutbedömning men jag tror att det kommer att gå bra, annars blir jag lite fundersam på varför mina handledare inte har sagt något under den tiden jag har varit där...
Den här tiden har gått så himla fort, iallafall så här i efterhand....
Ja det ska bli skönt att få börja jobba, och inte ha några uppgifter eller tentor att göra eller plugga till...
Puss och kram Lilla jag


Härliga värme!


Falunfärdig

Jag är såååå färdig med Falun nu... När vi är där fyller de dagarna med en massa blaj, bara för att fylla ut tiden känns det som. I onskdags hade vi examination på något komplicerat vid förlossning. Vi fick dra en lapp, där det stod ett fall och min lott innehåll varje barnmorskas mardröm: skulderdystoci. Alltså när axeln fastnar under bygdbenet. Jag visade hur man löser det hela, vilka riskfaktorerna är och vilka komplikationer det kan blev efteråt och jag fick godkänd! Som tur var hade jag och min handledare förlöst flera sånna fall på en docka några dagar tidigare. Det var faktiskt så att jag önskad mig att få redovisa just denna komplikation, jag kände mig säker.. Skönt!
Igår redovisade vi några skriftliga jobb som vi gjort (utfyllnadstid....). Om vi blivit godkända eller inte, det vet vi inte eftersom de ska meddela det över mailet... Allt för att låta studenterna gå i ovisshet... SÅ typiskt Högskolan Dalarna.
Idag ska jag och tvillingarna ha en ledig dag! Vi ringde till dagis igår och talade om att de inte kommer, för jag är ledig och har inget plugga att uträtta. Det är strålande sol ute, högsommarvärme så det kommer bli e kanon dag! Tyvärr är det inte tillräckligt varmt i vattnet än, så något bad blir det inte....
Vi ska å handla lite, åka ut till öppnaförskolan i skärgården, säkert äta glass! Ikväll kommer fam M och fam Klint hit så barnen kan härja runt och de vuxna ljuga lite... Ser fram emot denna dag som startade kl 05:40 då liten busunge kom in till oss!!
Puss och kram Lilla jag

fallseminarium..

Nu sitter jag här och granskar ett jobb som en kursare har skrivit. Det handlar om en födande kvinna och problem som uppstod runt förlossningen. Detta är något som vi måste göra och jag har gjort det, men lägger ingen större energi på det... Men som sagt, det är gjort.
Om några timmar ska jag till Karlstad för att, förhoppningsvis, föda flera barn. Sju är antalet som återstår till 50 och jag hoppas på att få till några eller iallafall någon idag.... Denna vecka är det Falun som gäller onsdag och torsdag, åsså jobb på söndag. Jag gör två helger i rad nu, men jag ska försöka förhandla bort åtminstone ett av passen, genom att lägga till ett pass på en ledig dag istället.. Får väl se hur det går!
Imorgon ska jag till Storfors för att parata om sjuksköterskan arbete, barnmorskans arbete och sex och samlevnad! Det är första gången jag är ute på ett sådant uppdrag, men jag ser verkligen fram emot det!
Puss och kram Lilla jag

Såååå häftigt!

Idag hade jag och min handledare hand om två snitt som skulle göras under dagen! Vid första snittet fick jag assistera operatören för det fanns ingen möjlighet för den andra obstretikern att vara med! Så jag fick skrubba mig och klä mig sterilt å sen var jag med och snittade!!! Allt gick alldeles utmärk och ut kom en liten flicka! Sen fick jag hålla i livmodern som las upp på magen. OJ oj oj! Vicken grej alltså! En stor tjock livmoder som var en massiv muskel. jag var så imponerad! Det va såååå häftigt! Wopoow lixom!
Nästa snitt var en tvillinggraviditet, där jag fick ta emot tvilling ett! Vid detta snitt blev det oxå två fina små flickar! Denna gång följde jag med och gjorde barnskötningen å sen fick jag hålla, medan mamma blev ihopsydd, för pappan vågade inte hålla båda på en gång... Vicken härlig dag!
Puss och kram Lilla jag

dygn hemifrån

Idag ska jag göra kväll på förlossningen, och imorgon gör jag dag, så jag ska sova över i ett litet rum där.... Det är hur sjukt som helst, men när jag lämnade barnen på dagis, känns det som om jag ite kommer att få se dom på hur länge som helst, bra för att jag ska sova kvar på sjukhuset... Det gör ju ingen skillnad, skulle jag komma hem vid 23 ikväll och åka kl 06 så kulle jag inte träffa de, inte vakna iallafall.... Skillnaden är bara att jag skulle kunna ge dom en puss när de sover... Men det känns...
Tänka att man kan ha sånna starka känslor till någon!
Puss och kram Lilla jag

ledig dag...

Nu är det slutspurt på detta med barnmorskeutbildningen.. Idag blir det till att läsa på och öva in olika handgrepp om det skulle vara så att barnets axel sitter fast, hur jag ska göra om det uppstår en stor blödning, hur jag förlöser tvillingar, hur jag gör om rumpan kommer först och hur jag gör för att lägga en sugklocka och vad jag ska göra om navelsträngen kommer fram... Det är sådana saker vi ska examinera nästa vecka uppe i Falun. Vi vet inte vilket fall vi får, så det gäller att plugga ALLT, som vanligt!
Helgens nattjobb resulterade i tre förlossningar. Jag hade hoppats på minst en till, men igår natt va det så lugnt så vi alla satt och slöade i soffor och fåtöljer från ca klockan 01:30.. Inget vidare värst roligt, för är man på plats vill man ju förlösa. MEN nu har jag nio förlossningar kvar till mina 50, som jag måste ha. När jag har tittat i almanackan ser det ändå ut som om jag skulle kunna få till detta antal, så det känns ju bra!
Nopp, detta duger inte, nu ska jag läsa på lite om framfallande navelsträngar!
Puss och kram Lilla jag

sovit...

Inatt gjorde jag min andra natt på förlossningen och fick börja med en förlossning. När den nyblivna familjen lämnade förlossningen vid kl 01:30 hände INGET alls. Telefonen ringde inte ens, så fyra barnmorskor, två undersköterskor och en barnmorskestudent låg/hängde i de två sofforna som finns i personalrummet.. Synd att det är så långt när man är på plats och det allra helst man vill är att förlösa eller ta hand om gravida.... Men på dessa två nätter blev det ändock tre födslar och det får man vara nöjd med. Antalet till 50 minskar och på dessa sista veckor ska jag nu ha nio till för att komma upp i det magiska numret 50!
Idag får vi finbesök från Karlskoga! Fika med nybakad kladdkaka, som jag ska gå och barka nu!
Puss och kram Lilla jagIag får vi

Det bådar gott!

Igår ringde telefonen.... Det var från mitt kommande jobb! De ville bjuda in mig till ett litet event de skulle ha! En fredag här fram igenom sulle de träffas för lite planering å efter det skulle de grilla och umgås! De tyckte att jag skulle vara med för att få se vilka vi arbetar med! Omtänksamt! Det blir nog bra det här!
Puss å kram lilla jag

Såååå skönt!

Idag las det ut ett meddelande på fronter som vi i våran kurs kan läsa och där stod det att alla som gjort den tentan som vi hade i fredags hade klarat den! Det va en sån otrolig lättnad, såååå skönt!!!
Jag ska fira det hela med att praktisera två nätter på förlossningen.....
Puss och kram Lilla jag

Längtan

När jag tittar ut genom fönstret ser jag igenom väldigt skitiga fönster å det är faktiskt så att jag LÄNGTAR tills jag kan göra sånna där annars tråkiga saker... Just nu finns det inte tid för annat än förlossningar, plugg och barn.. Men det är väl så det ska vara nu och det är ju inte mer än fyra veckor kar till examen.... Sen kanske det är dumt att tro att jag kommer att ha så mycket mer tid över då, när jag kommer att jobba mellan 8-17 varje dag åsså lägga på ca 45 min restid fram och 45 min tillbax... Men när jag då kommer hem från jobbet (!) har jag iallafall inga skriftliga arbeten att göra eller plugg av något annat... Nu vänder jag åter till mitt lilla arbete om lossad moderkaka och en pat som behöver stöttning för att hon är rädd och ledsen...
Puss och kram Lilla jag

Närmare målet..

För att få ta examen ska man har förlöst 50 kvinnor. Igår när jag gick av mitt pass hade kvinna nummer 39 blivit mamma igen! Det är liksom lite panik, att man ska få ihop dessa 50, fast de på förlossningen säger att man inte ska oroa sig, man får ihop dom... I värsta fall får man väl sova på förlossningen och de kan komma och knacka på när det är dags för en kvinna att förlösas å man får rycka in...
Igår gjorde jag något läskigt... Jag redovisade våran D-uppsats på Värmlands barnmorskeförenings årsmöte... Men de som satt och lyssnade var inte så farliga och jag måste säga att det gick väldigt bra! Och det är skönt att ha det överstökat nu!
Idag är det hemmaplugg som gäller... Det är en examination, en inlämningsuppgift och eventuellt en omtenta kvar på dessa fyra veckor innan examen... Det gäller att hänga i nu det sista. Hoppas ju självklart att jag klarade tentan så man slipper en omtenta till...
Nu har jag två andra "problem". Håret ser ut som en vildvuxen buske och jag måste ha nya bh:s... Frågan är bara när tiden finns för att ändra/inhandla? Inte så svårlöst kanske, men det ska till liksom...
Nu har Stora han kört småskrot till dagis, så nu är det dags för lite frukost tror jag!
Puss och kram lilla jag

Då va det det där med sovmorron..

Kan man kalla 06:45 för sovmorron? Det är ju högst tveksamt, men om man annars måste gå upp 05:45, så är det inte så tokigt att få sova till 06:45...
Stora han var ute på lite galej igår, så han får ju så klart ha längre sovmorron är till 06:45, kan jag säga... Och det brukar vara så att det är lilla jag som går upp när lillskrutt ropar högt och klart: "JAG ÄR FÄÄÄÄÄRDIG".... Om sanningen ska fram ska erkännas att jag sällan ligger och sover när han ropar, men idag gjorde jag det....

Helgen ser lovande ut med fint väder, vi ska åka till stadsbondgården, för de ha öppet hus! Korvpaketen och korvbröden ligger och väntar, moster ringde och talade om att hon ville med, så vi är nästa startklara liksom... Det lilla problemet är att de inte har det så öppet, nu kl 07:08... Vi måste vänta i 3 timmar.... Men barnen har hamnat framför en varsin iPad och lilla jag sitter här, så vi ska nog kunna fördriva tiden ett tag!

Efter den öppna bondgården drar Lilla jag vidare till Karlstad, för att förlösa några barn, förhoppningsvis... Förra passet blev det ingen bebis, FAST att jag kunde "springa emellan" mina tre handledares patienter... Men jag ska nu göra tre dagar i rad, och då ska det väl bannemig bli lite småttingar.... Behöver ju ha 50 förlossningar och jag har i dagsläget 34, så det ska till MINST 16 bebisar till och det blir ju färre och färre dagar kvar att förlösa på, eftersom jag ska kunna titulera mig BARNMORSKA den 5 juni!!!!

Sista bebisen jag hjälpte fram, va det jag som tog emot, ensam... Jag tänkte inte på det, förrän allt va klart och vi skulle dokumentera. Då påtalade min handledare K att " det där det fixade Du själv det"!
Nu va det ingen konstig förlossning, allt gick "lätt" och smidigt, men visst blir man stolt!!!

Igår hade vi tenta i komplicerad graviditet och komplicerad förlossning och jag kan inte säga att jag klarade det galant... Min magkänsla ligger mer mot att det "inte gick bra", än åt "att det där gick bra"- hållet... En del frågor hade jag inte en aning om och bara skrev lite och när jag kom hem och kollade upp det, visade det sig vara helt fel.... Men jag hoppas att jag ändå har skrapat ihop 70% rätta svar.... Men det får jag reda på om senast tre veckor...

Nu är det dags att sätta lite fart här.... Trevlig helg där ute och alla mammor som är gravida och önskar att den lilla kommer ut idag, är välkomna till förlossningen från kl 14:00 idag!!!!
Puss och kram Lilla jag

Då va den gjord...

Tentan... Jag vet inte vad jag ska säga, men nu är den som sagt gjord iallafall.,. Magkänslan är att det kanske inte gick så bra, MEN förra tentan fick ju göras om å skulle det bli så en gång till, så är det så...

Ikväll är Stora han på lite galej! Det är några grabbar som ska leka macho ute i skogen med fyrhjulingar, sen basta/ bada badtunna och bada i innanhavet! En och annan öl slinker säkert ner och så skulle det grillas! Mysigt att de hittar på lite! Detta evenemang är alltid vid ett tillfälle på våren. Hemma fick Lilla jag vara och sitta barnvakt åt mina barn (!)... Men det är inget synd om mig, och det är inte jag som vaknar fylledålig imöra!
Puss och kram Lilla jag

RSS 2.0